התקף לב הינו מצב שבו הלב נמצא במצב של מצוקה, אי סדר בקצב הלב שגורם לפרפור חדרים ועלייה בקצב הדופק עלולה להוביל לדום לב. קורס עזרה ראשונה בסיסי מלמד את היסודות שבהם תוכלו לתת מענה במידה ונתקלתם במקרה כזה אצל מישהו אחר ואפילו אם הבחנתם שאתם עצמכם חווים התקף לב.
מצב מסכן חיים זה מחייב מענה וטיפול מיידי, הכוונה במיידי הוא שכל דקה שעוברת משולה ל 10 דקות הארכה בשיקום ובטיפול שתצטרכו לקבל אם בכלל…
אז מה בעצם נדרש לעשות במקרה של התקף לב?
במידה והבחנתם כי אתם עצמכם חווים את התסמינים של התקף לב ראשית כל עליכם לשמור על קור רוח ולקרוא לעזרה. התסמינים הכלליים שבעזרתם תזהו התקף לב נלמדים בקורס עזרה ראשונה. קורס עזרה ראשונה בסיסי מקנה כלים רבים ויסודיים שבעזרתם תוכלו להפוך מצב בריאותי על פיו. לפניכם כמה מהסממנים להתקף לב:
לחץ / כאב בחזה - לא תמיד אך לרוב מורגש לחץ בחזה, מעין כאב שמלווה בהרגשה כללית לא טובה בלשון המעטה. הלץ מורגש בחוזקה כמו דקירה ולרוב מורגש יותר בעת מנוחה, לעיתים הלחץ והכאב מקרינים לכיוון הזרועות, הלסת, הגב, הצוואר ולבטן העליונה.
הזעה - אחד מהסממנים המזוהים עם התקף לב הוא הזעה, זיעה קרה שנגרמת עקב האצת הדופק.
קוצר נשימה - קצב הנשימה עולה ומתגבר עד כדי קוצר נשימה.
סימנים נוספים הם: בחילה, חיוורון, הרגשת בלבול, חרדה, אובדן הכרה פתאומי.
בכל מקרה של התקף לב בין אם אתם עברתם קורס עזרה ראשונה ובין אם מעולם לא עשיתם קורס עזרה ראשונה אתם חייבים לפנות את עצמכם לקבלת טיפול מקצועי. בשום אופן אל תנסו לנהוג בעצמכם. במידה ויש לכם כדור אספירין המלצה היא ללעוס אותו ולא לבלוע (מכיוון שאספירין הוא מדלל דם ובמקרה של התקף לב הוא מונע מהדם להתקרש) עד להגעת כוחות ההצלה.
ואם ראיתם אדם אחר בתהליך של התקף לב או דום לב?
קורס עזרה ראשונה מלמד אתכם להתמודד עם מגוון בעיות שאתם עלולים לפגוש בחיי היום יום. אם במקרה נתקלתם באדם שחווה התקף לב הרי שקורס עזרה ראשונה ואפילו הבסיסי מקנה לכם את הכלים לתת מענה ראשוני, אין הכוונה להחליף את צוותי ההצלה אלא לתת מענה ראשוני עד להגעתם. מבין הפעולות הראשוניות שעליכם לבצע בהתאם למה שלמדתם בקורס עזרה ראשונה הם:
בדיקת הכרה - ודאו כי החולה לפניכם נמצא בחוסר הכרה ונשימה, אין לבצע פעולות החייה על אדם בהכרה אפילו חלקית.
פתיחת נתיב אוויר - הסיתו את הראש ופתחו נתיב אוויר, ודאו שאין נוזלים בחלל הפה ואם יש עליכם לרוקן אותם.
עיסוי חזה - מבין כל פעולות ההחייאה פעולת עיסוי החזה היא החשובה מכול. פעולת הלחיצה על החזה מתבצעת על עצם החזה שנמצאת במרכז החזה. קצב הלחיצות צריך להיות של 100 לחיצות בדקה.
הנשמה - ההנחיה הגורפת היא לא להנשים מפה לפה ללא מסיכת הנשמה ולכן לרוב מתמקדים בעיסוי החזה, אם אתם זוג שנותנים מענה ויש בידכם מסיכת הנשמה אז אחד מתמקד בעיסוי והשני בהנשמה. בקורס עזרה ראשונה בסיסי לומדים בדיוק כיצד לבצע את התהליך בצורה יעילה.